Monday, 14 September 2015

Nu är de igång igen..

En av de riktigt viktiga böckerna att komma ut om LCHF, och speciellt om de vetenskapliga studierna bakom alla kostråd, är The Big Fat Surprise, av Nina Teicholtz


Jag är supersugen på att läsa den så fort jag får tid!

En av de fakta som hon skriver om i boken är den fantastiskt hälsosamma Medelhavskosten. Här är en intervju med Nina som kostdoktorn gjorde nyligen (länk) där de tar upp medelhavskosten och hur det kom sig att denna kost blivit så otroligt höjd till skyarna.

Det Nina kommit fram till är helt otroligt läskigt.. Förutom att det var väldigt svårt att definiera vad medelhavskosten faktiskt ÄR, så att man kan forska på den ordentlig, så finns det knappt något data att använda. När hon undersökte litteraturen visade det sig att den enda faktorn och variabeln som har påverkat hur välkänd kosten är, är helt enkelt att forskarna får massvis med sponsrade anslag och får åka på fantastiska konferenser i någon ljuvlig medelhavsstad. Det har mycket lite att göra med hur speciell själva maten är, ur hälsosynpunkt. Norra-Sibirienkosten hade nog inte direkt fått samma genomslag .... :)

Och nu är de igång igen.
Den här artikeln delas flitigt i sociala medier just nu:


Den är publicerad i anrika JAMA. 
Men man behöver inte direkt luskam för att ta reda på hur det kommer sig att just dessa resultat publicerats...

Kan det kanske ha något att göra med detta:
Funding/Support: The supplemental foods used in the study were generously donated by Patrimonio Comunal Olivarero and Hojiblanca, Spain 

Eller kanske det här:
Dr Estruch, outside the present work, has received grants from the California Walnut Commission, nonfinancial support from Patrimonio Comunal Olivarero (Spain), La Morella Nuts (Spain), and Borges SA (Spain)'

Självklart är all kost som inte är dagens skräpmat bra för hälsan och värt att prova. Speciellt när det innebär mer fett! Men fantastiska resultat ska man ta med en nypa salt!

No comments:

Post a Comment